Fusion Hot ‑

Dalmatino

Srce i dušu grupe Dalmatino čine Ivo Jagnjić (11.4.1962, Split) i Zdravko Sunara (27.6.1966, Mostar). Dva prijatelja, nerazdvojni još od kad su zajedno svirali osamdesetih u popularnom Tutti Frutti bandu. Nakon 15 godina i 6 snimljenih albuma u tom bendu, njih dvojica pokreću nešto što danas znamo kao Dalmatino.

Po razlazu tadašnjeg banda, na Zdravkov nagovor Ivo piše svoju prvu pjesmu „Lozje“ i 1998. godine se istom predstavljaju na Melodijama hrvatskog Jadrana. Prvi album „Cukar i sol“, izdan 2001. godine, ima na sebi pjesme kao „Ditelina s čet’ri lista“, „Zvizda Danica“ i „Božić bijeli“ i prodan je u 40 000 primjeraka. 2002. godine osvojili su nagradu Porin za Novog izvođača godine. Slijedio je „Dobro jutro“ 2003. godine sa pjesmama „Kiša će“, „Dođi noćas u moj san“ i „Dajen ti rič“. 2009. godine izlazi treći album „Lipa rič“ sa pjesmama „Bura okriće“ i „Dvi sestre blizanke“, te posljednji studijski album, za sada, 2014. godine „Moj dom“. Kompilacija „20 godina“ izašla je 2019. godine. Pjesma „Refužo“ koja je izašla 2021. godine najava je da od idućeg albuma grupe možemo očekivati puno, kao i svaki put do sada. Početkom 2022. godine napunili su tri Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“. Te iste godine su osvojili nagradu „Top HR Music Awards“ za pjesmu „Refužo“ u kategoriji najstreamanija pjesma.

Iako se zna čuti da su napravili revoluciju u dalmatinskom popu, oni kažu da su samo donijeli svoju priču. Jedina je tajna da su zaljubljeni u ono što rade. Ivo zna reći da se ne boji starosti kao takve, boji se samo da mu se ne oduzme muzika. A ljudi na njihovim koncertima tu ljubav i osjete.