Fusion Best ‑

Doris Dragović

Doris Dragović, pravog imena Dorotea, jedna je od najpopularnijih hrvatskih pjevačica. Rođena je u Splitu 16.4.1961.

Na nagovor Tedija Spalata prijavila se na audiciju za pjevačicu grupe More, s kojom je snimila dva albuma i tako počinje njena glazbena karijera. 1986. godine predstavljala je Jugoslaviju na Euroviziji sa pjesmom „Željo moja“.Pjesma je polučila neslućeni uspjeh te Doris iste godine izdaje album nazvan po toj pjesmi i počinje svoju solističku karijeru. U nastavku suradnje sa Zrinkom Tutićem snima albume, redom platinaste naknade, „Tvoja u duši“, „Tužna je noć“, „Pjevaj srce moje“, „Budi se dan“ i „Dajem ti srce“ iz 1992. godine. Od albuma „Ispuni mi zadnju želju“ počinje suradnju sa Vjekoslavom i Tončem Huljićem. U periodu od deset godina izdaju albume „Baklje Ivanjeske“, „Rođendan u Zagrebu“, „Živim po svom“, „Krajem vijeka“, „Lice“ i „Malo mi za sriću triba“.

Tih godina odnosi pregršt pobjeda na raznim festivalima. Sa pjesmama „Jedini“, „Vrati se“ i „Malo mi za sriću triba“1995., 1996. i 2002. godine osvaja prva mjesta na festivalu „Melodije hrvatskog Jadrana“. Na „Zadarfestu“ 1997. i 2002. godine sa pjesmama „Nespokoj“ i „Nije mi vrime“ uzima prvo mjesto. Dok na „Splitskom festivalu“ 2003. godine osvaja još jednu nagradu sa pjesmom „Teret ljubavi“.

Doris 1999. godine pobjeđuje na Dori sa pjesmom „Marija Magdalena“ i predstavlja zemlju na Euroviziji u Izraelu. Iako je slovila za favorita, osvaja 4. mjesto. 2009. godine snima svoj, za sada, posljednji studijski album „Ja vjerujem“. Od tada izdaje samo singlove i snimila je dva live albuma, „Koncert iz Lisinskog“ i „Live Spaladium arena“.

Nakon pregršt godina u vrhu, za sve svoje obožavatelja 30.11.2019. godine održala je vekili koncert u Areni Zagreb koja je bila prepuna. Godinu nakon toga je osvaja Zlatni studio u kategoriji pjevačica godine.

Kroz svoj rad Doris voli pomagati mladima koji se bave muzikom. Osim savjetima i instrukcijama, često ih uzima za suradnike, bilo to u studiu ili na bini.