Fusion Best ‑

Gibonni

Zlatan Stipišić Gibonni, poznati je splitski pjevač, autor i najnagrađivaniji hrvatski izvođač. Rođen je u Splitu 13.8.1968. godine.

Svoju glazbenu karijeru Gibonni je započeo 1985. godine u sastavu “Osmi putnik”, čiji je i jedan od osnivača. Gibonnijev prvi solo album zvao se “Sa mnom ili bez mene”, izdan je 1991. godine, a slijede “Noina arka” (1993.), “Kruna od perja” iz 1994. godine, a tri godine kasnije izdaje album “Ruža vjetrova”. U ovom razdoblju nastale su jedne od najljepših i najpoznatijih Gibonnijevih pjesama: “Dobri ljudi“, “Zlatne godine“, “Dvije duše”, “Ovo mi je škola”, “Ozdravi mi ti”, “Lipa moja”, “Život me umorio” i pjesma “Ako me nosiš na duši” za koju je 1997. godine osvojio nagradu Porin u kategoriji pjesma godine.

1999. godine objavio je album “Judi, zviri i beštimje” sa kojim uzima 7 nagrada Porin, a dvije godine kasnije i album “Mirakul“ u suradnji sa glazbenicima kao što su Geoffrey Orvema, Gaetano Curreri, Vlatko Stefanovski, basisti Tony Levin i Pino Palladino te bubnjar Manu Katche. Za album “Mirakul” osvaja čak 8 nagrada Porin. Ova dva albuma učvrstila su Gibonnia kao jednog od, ako ne i napopularnijeg hrvatskog izvođača te i danas drže rekorde u prodaji i nagradama. Pratili su ih live snimke “Milenijski koncert“ iz Rijeke i “ZG Mirakul live“.

Slijedili su albumi “Unca fibre (vodič za brodolomce i anđele čuvare)“ 2006. godine, live album iz 2008. “Acoustic:Electric“, “Toleranca“ 2010. godine, album na engleskom jeziku “20th Century man“, te recentni EP “U po’ ure“. Ti albumi Gibonniu su donijeli 18 nagrada Porin.

Kao vrstan autor pisao je i za druge izvođače poput Dina Dvornika, Tedija Spalata i Olivera Dragojevića, s kojim je snimio i zajednički, višestruko nagrađivani,  album “Familija“ iz 2016. Godine koji je osvojio 3 Porina.

Gibonni je u karijeri osvojio preko 40 nagrada Porin, te je 2022. godine osvojio naradu Zlatnog studija za pjevača godine. Iste godine osvojio je nagradu za pjesmu godine sa pjesmom “Kiša” na  Top HR Music Awardsu.

Osim po glazbi, Gibonni je poznat i po svom humanitarnom radu. Osnivač je fonda za talentiranu djecu bez roditelja, objavio je knjigu pjesama na Brailleovom pismu “Dvije duše” čiji je prihod od prodaje bio namijenjen slijepim ljudima, a 2003. godine postao je UNICEF-ov veleposlanik dobre volje.