Fusion Hot ‑

Jelena Rozga

Jelena Rozga, jedna od najpopularnijih hrvatskih i regionalnih pjevačica, rodila se u Splitu, gdje živi i danas, 23.8.1977. godine.

Kao maloj su joj predviđali veliku baletnu karijeru, ali sve se mijenja 1996. godine nakon debitantskog nastupa sa pjesmom „Aha“ na Dori. Iste godine postaje pjevačica grupe Magazin sa kojom će ostati idućih deset godina i snimiti pet studijskih albuma. To su „Nebo boje moje ljubavi“, „Da si ti ja“, „Minus i plus“, „S druge strane mjeseca“ i „Paaa..?“.Sa tih albuma ostaju bezvremenske pjesme „Suze biserne“,Minut srca tvog“, „Opijum“, „Ginem“, „Gutljaj vina“, „Dani su bez broja“, „ Idi i ne budi ljude“ i mnoge druge.

2006. godine započinje svoju solo karijeru i izdaje album „Oprosti mala“ na kojem se nalaze, osim istoimene pjesme, i hitovi kao što su „Roba s greškom“ i „Gospe moja“. Nagrađivana pjesma „Bižuterija“ 2010. godine daje joj nezaustavljiv zamah u karijeri. Istoimeni album postiže zlatne naklade u više država regije i sadrži hitove kao što su „Daj šta daš“, „Svega ima, al’ bi još“, „Ožiljaki „Rodit ću ti ‘ćer i sina“. U tom razdoblju postaje prva žena koja je napunila Spaladium arenu.

2006. godine izlazi kompilacija njenih najvećih hitova iz doba Magazina i doba solo karijere. Posljednji studijski album, za sada, „Moderna žena“ izlazi 2016. godine i na njemu se nalaze, između ostalih, „Okus mentola“, „Nirvana“ i „Kraljica“. Album postiže zlatnu nakladu i najprodavaniji je album u 2017. godini. Trenutno radi na dva nova albuma. Jedan akustični sa obradama najvećih hitova i drugi, album sa novim pjesmama.

Jelena u svojoj dugogodišnjoj karijeri ima brojna priznanja i nagrade. Nagradu Porin za Hit godine  2011. godine osvojila je sa pjesmom „Bižuterija“. Zlatnu ploču osvajala je tri puta. Prvi puta s istoimenim albumom „Bižuterija“ 2011. godine. Godinu nakon također osvaja prvo mjesto za album „Best of Jelena Rozga“, dok je zadnju Zlatnu ploču osvojila 2017. godine za album „Moderna Žena“. Na Splitskom festivalu osvojila je 4 nagrade za najizvođeniju skladbu godine. 2008. godine sa pjesmom „Gospe moja“, 2009. godine sa pjesmom „Daj šta daš“, 2010. godine sa pjesmom „Rodit ću ti ćer i sina“, te 2012. godine sa pjesmom „Razmažena“. 2019. godine sa pjesmom „Uzmem koliko mi daš“osvaja nagradu na MAC-u u kategoriji pop numera ženskog izvođača.