Fusion Best ‑

Petar Grašo

Petar Grašo, jedan od najpopularnijih hrvatskih izvođača i autora, rodio se 19.3.1976. godine u Splitu.

Iako je u mladosti mislio da će biti košarkaš, život ga je odveo putem glazbe. 1994. godine napisao je za Olivera pjesmu „Boginja“ s kojom je nastupio na Dori, a iduće godine se na istom mjestu pojavljuje i sam u ulozi pjevača. Na Zadarfestu nastupa sa pjesmom „Trebam nekoga“ i osvaja prvo mjesto publike, dok na istom tom festivalu Oliver Dragojević sa njegovom pjesmom „Gore si ti“ osvaja prvu nagradu stručnog žirija. Od tada počinje uzlet u Petrovoj karijeri.

Album „Mjesec iznad oblaka“ sa pjesmama kao što su „Idi“, „Ljubav sve pozlati“ i „Ne boli me“ izlazi 1997. Sa prodanih 110000 primjeraka i danas je najprodavaniji album muškog izvođača u Hrvatskoj. 1998. godine Petar za Danijelu Martinović piše pjesmu „Neka mi ne svane“ s kojom nas je ona predstavljala na Euroviziji i osvojila 5. mjesto.
1999. godine izlazi drugi album „Utorak“ koji, osim istoimene pjesme, na sebi ima pjesme kao što su „Ljubav jedne žene“, „Lakše mi je s njom“, „Lomi me“, „’ko nam brani“ i „92“. Taj je album i danas najprodavaniji album muškog izvođača u Sloveniji i njime je otvorio sebi vrata cijele regije.
1999. godine izlazi posljednji, za sada, studijski album „Šporke riči“ sa hitovima „Sad te se samo rijetko sjetim“, „Jedina“i „Sve nas manje ima tu“ i ostvaruje zlatne naklade u zemljama regije. 2011. godine snima sa Tončem Huljićem & Madre Badessom album „Ka hashish“ u produkciji Gorana Bregovića.

Nakon niza pobjeda na “Melodijama hrvatskog Jadrana” i “Splitskog festivala”, još jednom takvom se vraća na scenu 2014. sa pjesmom „Uvik isti“. Iduće godine osvaja na Splitskom festivalu i publiku i žiri pjesmom „Moje zlato“ te iz Spaladium arene kreće velika dvoranska turneja. Uslijedili su singlovi „Srce za vodiča“, „Ako te pitaju“, „Voli me“ i „Jel’ ti reka ko“. Nakon dvije godine bez koncerata uslijed pandemije korona virusa, Petar je otvorio sezonu sa dvije Arene Zagreb i jednom Spaladium Arenom u 2022. godini.

Kroz svoju karijeru Petar Grašo je osvoji brojne nagrade. Tako je za pjesmu “Ako te pitaju” 2019. godine osvoji nagradu Porin za pjesmu godine, te nagradu Bilo Naroda godinu dana ranije. Bilo naroda je još osvajao 2020. godine sa pjesmom “Voli me” i 2022. godine u duetu sa Tončijem Huljičem I Madre Badessom sa pjesmom “Inamorana”. 2022. godine osvaja nagradu Večernjakova ruža u kategoriji glazbenik godine. Osim toga, u svojoj karijeri se još može pohvaliti nagradama sa festivala kao što su Zadar Fest, Melodije hrvatskog jadrana i sa Splitskog festivala.