Fusion Best ‑

Houra Grupa

Grupa Prljavo kazalište osnovana je 1977. godine u Zagrebu. Ime je dobila po epizodi kultnog stripa Alan Ford.
Jedna je od najznačajnijih grupa ovih prostora. 1979. godine izdaju svoj prvi album koji je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma ikada izdanih u Jugoslaviji. Svojim drugim albumom, „Crno bijeli svijet“, iz 1980. godine postižu ogroman uspjeh te postaju jedni od vodećih izvođača  Novog vala. Ubrzo nakon grupu napušta glavni vokal, Davorin Bogović, a njegovo ulogu na idućem albumu „Heroj ulice“ preuzima Jasenko Houra, autor benda.
Tim albumom bend se lagano približava mainstreamu i postiže veći uspjeh diljem Jugoslavije. Bogović se vraća 1983. godine kao glavni vokal i snima svoj posljednji album sa Prljavim kazalištem nazvan „Korak od sna“.

Sa novim vokalom, Mladenom Bodalecom, grupa snima pop-rock orijentirane albume „Zlatne godine“ i „ Zaustavite zemlju“. Iako se na albumima nalaze i dan danas dobro poznate pjesme, „Mojoj majci“ je ona koja iskače u tadašnjoj političkoj situaciji i Prljavo kazalište 1989. održava svoj eponimni koncert na trgu u Zagrebu pred 200 000 ljudi. Potom izlazi live album „Sve je lako kad si mlad – live“.

Devedesetih izlaze albumi „Devedeseta“, „Lupi petama…“ koji osvaja strukovne nagrade, „S vremena na vrijeme“ i „Dani ponosa i slave“. Na tim albumima bend postiže još prepoznatljiviji, sebi svojstven zvuk. Od 2000. godine bend izdaje četiri studijska albuma („Radio Dubrava“, „Moj dom je Hrvatska“, „Tajno ime“ i „Možda dogodine“) te četiri live albuma, uključujući „30 godina od koncerta na Trgu – Arena Zagreb“.

Ubrzo nas očekuje novi materijal, novi album benda, prvi nakon 10 godina.