Fusion Hot ‑

Tonči Huljić & Madre Badessa

Tonči Huljić, rođen je 29. listopada 1961. godine u Splitu gdje živi i danas. Glazbenik, skladatelj i producent, jedan je od najutjecajnijih autora u regiji i najprodavaniji autor Hrvatske i zemalja bivše Jugoslavije u svijetu.

Na području Kine i Azije poznat je po svojim djelima napisanim za Maksima Mrvicu i gudački kvartet Bond. Pjesme koje je skladao za njih zasjele su i na prvim mjestima Bilbordove top liste.
U svojoj bogatoj karijeri broji preko 1.400 prijavljenih pjesama, a za svoj rad dobio je preko 350 različitih nagrada i priznanja. U posljednjih nekoliko godina skladao je glazbu za nekoliko filmova i osamnaest TV novela od kojih je sedam sam producirao.

Prije više od deset godina pokrenuo je i autorski projekt Tonči & Madre Badessa za koji sklada specifičnu mediteransku glazbu, a pisane su na starom splitskom, velovaroškom govoru. Odlika ove glazbe je vedrina, a oslikava mentalitet i zvuke Italije, Španjolske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Turske i Sredozemlja. Prije njega nitko nije stvorio takav univerzalni zvuk Mediterana u kojem su naglašeni instrumenti: harmonika, manodlina, klavir i synthesizer  te vrlo često simfonijski i filharmonijski orkestar. Na koncertima izvodi i instrumentalnu glazbu koju je skladao za film, TV serije te skladbe pisane za Maksima Mrvicu, grupu Bond i Wild.

Glavna odlika ove glazbe je puno ritma koji pridonosi osjećaju veselja kod publike. Ovaj period života potpuno je posvetio je razvoju ovog projekta s kojim nastupa po navedenim zemljama, a 2019. godine svoju je bezvremensku glazbu predstavio i u koncertnoj sezoni Off ciklusa. Tonči Huljić nastupio je sa Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić te uz svoj prateći sastav Madre Badessa na festivalu Zagreb Classic na otvorenoj pozornici Trga kralja Tomislava u Zagrebu pred oko 25.000 ljudi.

Počeo je u grupi „Dalmatinski Magazin“, kasnije samo „Magazin“. Osamdesetih godina prošlog stoljeća sa bandom postiže višemilijunske naklade albuma. Devedesetih godina počinje skladati za više izvođača (Doris Dragović, Petar Grašo, Danijela Martinović, Jelena Rozga itd.) koje sve ujedinjuje pod svojom etiketom Tonika.
Kako je Tonči Huljić  vlasnik svih prava čitavog svog opusa i svega dosad snimljenog ta činjenica mu daje dodani osjećaj slobode da svojom glazbom radi eksperimente u kojima sada uživa.

Inspirirana likom i djelom Tončija Huljića bila je i britanska spisateljica Victoria Rose koja je napisala knjigu Iconoclast Icon: A story inspired by the life of Tonči Huljić. Knjiga je objavljena na inozemnom tržištu.

Stihovi na većinu Tončevih pjesama piše supruga Vjekoslava s kojom ima dvoje djece.